Aan de slag!

Boekhouden met Moneys

Als je met Moneys wilt gaan boekhouden wordt je eerst gevraagd een boekjaar te openen. Onder een boekjaar vallen alle kas- en banktransacties binnen een bepaalde periode; je boekjaar. In je boekjaar voeg je al je posten toe waarop je je transacties boekt. Je kunt geen transacties op posten boeken die buiten je boekjaar vallen, let er dus bij het kiezen van de startdatum van je boekjaar op dat je geen transacties meer vóór die datum hoeft te boeken.

Uiteindelijk wil je wellicht je boekjaar een keer afsluiten (en daarmee een nieuw boekjaar openen). Op het moment dat je een boekjaar afsluit kun je geen transacties meer boeken in die periode. Het saldo van de posten wordt berekend en het saldo wat nog overblijft wordt meegenomen naar posten in het nieuwe boekjaar. Van de saldi van posten in het oude of het nieuwe boekjaar of van welke periode dan ook, kun je een overzicht exporteren.

Kas

Voordat je kunt gaan boekhouden moet je ook eerst het saldo van je kas instellen. Je kas in Moneys is de rekening voor contant geld. Als je naar je kas gaat kun je twee soorten transacties toevoegen. Als er fysiek geld in of uit de kas is gegaan, gebruik je een kastransactie. Elke kastransactie moet geboekt worden op een post. In het geval dat je geld hebt gestort op, of opgenomen van een bankrekening gebruik je een kruisposttransactie. Deze soort transacties boek je niet op een post. In plaats daarvan beïnvloedt een kruisposttransactie het saldo van de kruispost.

Bankrekeningen

In tegenstelling tot je kas, die je altijd hebt, moet je bankrekeningen eerst zelf toevoegen. Dit doe je op de rekeningenpagina. Als je een rekening hebt toegevoegd klik je erop en kun je transacties gaan toevoegen. Transacties toevoegen aan je bankrekening werkt alleen een beetje anders.

Bankrekeningtransacties kun je alleen toevoegen door ze te importeren vanuit je internet bankieren. In het kort werkt het als volgt: je gaat naar je internet bankieren, daar zoek je naar de pagina om transacties te exporteren. Selecteer de gewenste periode en als exportformaat afhankelijk van je bank CAMT.053 of MT940. Dit bestand download je naar je computer. In Moneys navigeer je vervolgens naar je bankrekening. Daar klik je op het importeericoontje dat je naar de importeerpagina brengt. Naar deze pagina kun je het net gedownloade bestand slepen en het importeerproces starten. Vanaf hier werkt banktransacties importeren vrijwel hetzelfde als kastransacties toevoegen. Je kunt het bedrag van kas- en banktransacties ook verdelen over meerdere posten; dat is in het bijzonder handing bij banktransacties als iemand bijvoorbeeld met één transactie contributie en geld voor een weekend heeft overgemaakt.